Pravoslávni oslavujú 1025. výročie prijatia kresťanstva na Rusi

24.07.2013 Celý región

Moskva 24. júla (TASR) - V Moskve sa dnes začali oslavy 1025. výročia prijatia kresťanstva na Rusi. Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vyzval pravoslávne národy na vzájomnú pomoc a naplnenie života kresťanstvom.

"Národy, ktoré strácajú etiku sebadisciplíny a služby Bohu, vlasti a blízkym, strácajú duchovnú silu, stávajú sa slabými a zraniteľnými. Prináša to hrozbu vyhynutia," citovala Kirilla ruská televízia Rossija 24, podľa ktorej sa oslavy konajú aj v Bielorusku a na Ukrajine od 24. do 29. júla.

Vo štvrtok sa na moskovskom Červenom námestí uskutoční koncert. V ten deň sa skončí uctievanie kríža, na ktorom skonal svätý Ondrej, "prvý povolaný". Do ruskej metropoly relikviu priviezli z Grécka. Moskvu však vo štvrtok opustí a špeciálnym, "modlitebným" vlakom ju prevezú do Kyjeva, ktorý sa stane centrom osláv. Vyvrcholia bohoslužbou na Vladimírskom vrchu v nedeľu 28. júla - v deň spomienky na svätého Vladimíra, ktorý pokrstil Rus. Oslavy budú pokračovať v Minsku, kam vypravia aj s krížom špeciálny vlak.

Do Kyjeva podľa agentúry ITAR-TASS zavíta 27. a 28. júla šéf Kremľa Vladimir Putin. Zúčastní sa na bohoslužbe na Vladimírskom vrchu a navštívi aj Kyjevskopečerskú lávru, kde ocení predstaviteľov ukrajinskej pravoslávnej cirkvi za prínos k rozvoju priateľských vzťahov medzi ľuďmi a za posilnenie duchovných tradícií.

Putin sa stretne taktiež s prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom. Vymenia si názory na integráciu v eurázijskom priestore. Spoločne navštívia Sevastopoľ, kde sa zúčastnia na oslavách Dňa námorníctva.
 

Vyberte región